The Church
(La Chiesa)
Genre:Ghost story, Zombies
Regisseur:Michele Soavi
Jaar:1989
Taal:Engels, Italiaans (dubbed)
Speeltijd:102 minuten
Cast:Asia Argento , Giovanni Lombardo Radice , Tomas Arana


Tweede film van het Italiaanse filmwonderkind Michele Soavi over een vervloekte kathedraal die op een middeleeuws massagraf staat. Als wraakzuchtige oude geesten plots uit de krochten opstijgen zitten de mensen in de kerk als ratten in de val.

De film was indertijd opmerkelijk succesvol in de Verenigde Staten onder de titel Demons 3 en, hoewel verre van perfect, met recht en reden. Soavi vertelt zijn redelijke onderhoudende -- maar niet bijster opzienbarende -- verhaal vlot en lineair met stijlvolle beelden en een fikse dosis, overigens prima uitgevoerde gore. De filmmuziek van Goblin en Keith Emerson is zo mogelijk nog indrukwekkender, is op zichzelf al prachtig maar tevens uiterst effectief in de ondersteuning en begeleiding van de filmbeelden.

Waar de film wat hapert is het niet altijd even sterke acteerwerk, en het niet overal even strakke scenario. Soavi probeert zijn zware kost uit te balanceren met slapstick humor en hoewel dit op zichzelf geen slecht idee hoeft te zijn -- in tegendeel -- geeft het hier nu eenmaal geen meerwaarde aan de film. De grappen zijn weliswaar oprecht grappig bedoeld maar willen het, jammer genoeg, niet worden. Soavi zou later zijn komische neigingen overigens vrijwel tot in perfectie weten uit te voeren in zijn meesterlijke Cemetery Man, zodat de missers hier te beschouwen zijn als vingeroefeningen in de opmaat naar het grote dat later komen zou. Ook de hier nog piepjonge Asia Argento is nog overduidelijk prematuur, doet weliswaar haar stinkende best in een fysiek zware rol maar geeft onvoldoende diepte aan haar acteerwerk en zet hier geen beklijvend acteerwerk neer.

Niettemin is de film belangwekkend omdat het Soavi's zware kant, die hij later zou uitwerken in zijn geweldige The Sect, en zijn komische zijde, als gezegd later geperfectioneerd in het reeds genoemde Cemetery Man, in zich verenigt. Het levert per saldo een voldoende boeiende, hier en daar zelfs indrukwekkende film op.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb