Bestel de DVD bij ...

Koop White Zombie bij Amazon.co.uk
White Zombie
Genre:Klassieker, Zombies
Regisseur:Victor Halperin
Jaar:1932
Taal:Engels
Speeltijd:69 minuten
Cast:Bela Lugosi , Madge Bellamy , Joseph Cawthorn


Innig geliefden Madeleine (Bellamy) en Neil gaan naar Haïti om elkaar daar in de echt te doen verbinden door de plaatstelijke dienstdoende katholieke geestelijke (Cawthorn). Ze verblijven bij de bevriende en steenrijke Beaumont, die evenwel een verborgen agenda erop nahoudt want zelf hopeloos verliefd is op Madeleine. Zij wijst hem echter resoluut af, trouw als zij is aan haar Neil. De wanhoop nabij wendt Beaumont zich tot de mysterieuze eigenaar van de door zielloze zombies bevolkte suikerraffinaderij, Murder Legendre (Lugosi), en hij vraagt hem zijn bovennatuurlijke krachten aan te wenden om Madeleine in zijn armen te drijven -- tot iedere prijs. Legendre stemt in, maar de prijs blijkt zeer hoog.

In wezen het verhaal van Goethe's Faust, gesitueerd in Haïti en voorzien van zombies, is White Zombie de eerste zombie genrefilm ooit gemaakt. Het is een klassieke indie-productie, Halperin had weinig geld voor deze film en wist het met Universal op een akkoordje te gooien om de dure decors van Dracula voor zijn film te kunnen gebruiken. En het is de poëtische vormgeving van deze film die hem bijzonder doet zijn. Aan de kleinste details is aandacht besteed, en hoewel het zich nu nog maar moeilijk laat voorstellen dat kijkers het indertijd in de broek deden voor de schmierende Lugosi met zijn zwaar bewenkbrauwde en indringende blik, is de entrée in de raffinaderij met de angstwekkend knarsende suikermolen en de massaal voortmalende zombies onverminderd beklemmend en effectvol. Regisseur Halperin had, vermoedelijk als eerste filmmaker, in de gaten hoe niet-muzikale geluidseffecten de in beeld gebrachte sfeer kunnen ondersteunen en uitvergroten, op een wijze en met een intensiteit die met een orkest niet is te bereiken.

Lugosi is de bovennatuurlijke alchimist Legendre, en hoewel de suggestie van traditionele voodoo op het Westindische eiland alom aanwezig is, kan de religieuze subtext soms nogal verwarrend zijn. Nergens wordt zelfs maar impliciet verwezen naar de innerlijke wereld van voodoo met zijn vele 'loa'. Legendre hanteert een alchimistische, bijna wetenschappelijke benadering van zijn heerschappij over de zielen van wat hij als zijn zombies beschouwt, net als zijn pastorale tegenstrever, die nergens expliciet blijk geeft van zijn katholieke devotie en zijn strijd tegen Legendre's zombificaties als een pijprokende kamergeleerde voert. De zombies zijn daardoor veeleer een metafoor van de slaven van weleer dan een metafysische belichaming van de zielloze levende. Het uiterlijk van de koetsier roept associaties met Baron Samedi op, maar diens karakter is daarop diametraal, namelijk die van een waarschuwer. Madeleine is de 'witte' zombie, de maagdelijke en schone onschuld, gevangen door het zwarte kwaad. Ook haar geliefde Neil is in wit gekleed, ten teken van zijn onschuldige rechtschapenheid. Maar wit is in de voodoo-traditie de kleur van rouw, hetgeen een fraai strijdig en contrasterend beeld oplevert.

White Zombie is de klassieker die aan de wieg stond van een subgenre dat met Hammer's Plague of the Zombies, Jacques Tourneur's I Walked With a Zombie en natuurlijk George A. Romero's Night of the Living Dead zou uitgroeien tot horror-volwaardigheid. Natuurlijk is er, met de techniek waaraan we nu gewend zijn geraakt, van alles op aan te merken als men dat wil. Beeld en geluid zijn brokkelig, de overigens spaarzame dialogen soms moeilijk te volgen, de decors soms te nadrukkelijk gefabriceerd, en het acteerwerk hier en daar overexpressief -- een erfenis van de stomme film, de techniek om de film van geluid te voorzien was nog maar vijf jaar oud. Maar het is ook een sfeervolle, nostalgische, diepzinnige en meesterlijke klassieker uit de begindagen van de film.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Download Film  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb