Bestel de DVD bij ...

Koop Cemetery Man bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Cemetery Man poster bij allposters.com
Cemetery Man
(Dellamorte Dellamore)
Genre:Drama, Komedie, Zombies
Regisseur:Michele Soavi
Jaar:1994
Taal:Engels, Italiaans (dubbed)
Speeltijd:105 minuten
Cast:Rupert Everett , François Hadji-Lazaro , Anna Falchi , Mickey Knox , Fabiana Formica , Anton Alexander


Zwarte romantische komedie met zombies -- dat is de typering in een paar woorden van Dellamorte Dellamore. Maar dit zou in de verste verten geen recht doen aan dit hoogstaande werk van Michele Soavi. De film werd, volkomen terecht, gelauwerd met 7 onderscheidingen bij diverse filmfestivals.

Everett is de cynische lijkbezorger Francesco Dellamorte in het kleine stadje Buffalora. Samen met zijn doomstomme hulpje, Gnaghi, beheert hij een begraafplaats. Al aan het begin van de film wordt duidelijk dat het niet zomaar een begraafplaats is, maar dat daarin de doden na zeven dagen weer tot leven komen, daarom "Returners" genaamd. Bang dat de burgemeester van het kleine stadje hier achter komt en de begraafplaats gesloten wordt ziet Dellamorte het als zijn extra taak, bij de baan behorend, om de Returners opnieuw te doden en te begraven. Dellamorte heeft, buiten de onderbrekingen van Returners, een weinig boeiend leven. Afgezien van een oudere dame die vaste bezoekster is heeft hij eigenlijk maar twee mensen waar hij mee omgaat. Gnaghi (François Hadji-Lazaro) -- die met uitzonderlijk acteerwerk is neergezet, slechts één woord spreken en toch meteen aan zijn gezicht zien wat hij wil zeggen -- en Franco (Anton Alexander), een balie-medewerker bij de gemeente waar hij af en toe lange telefoongesprekken mee heeft. Aan dat saaie bestaan komt snel een einde als hij op een begrafenis een beeldschone dame (Anna Falchi) tegenkomt.

In het verhaal, dat soms wordt onderbroken door op zichzelf irrelevante, maar niettemin vermakelijke subplots, komen vele filosofische kwesties over leven en dood aan de orde. Soms worden deze opgeroepen door cynische opmerkingen ("I'd give my life to be dead"), maar het interessantste vraagstuk wordt opgeworpen door de levende doden op te vatten als een heel simpel op te lossen probleem. Liefde houdt niet op bij de dood. Begint bij de dood pas de ware liefde?

Begonnen als leerling en protégé van Dario Argento is dit, na Stagefright, The Church en The Sect, het vierde soloproject van Soavi. En met deze film laat hij zien dat het prima mogelijk is om als leerling de meester te overtreffen. Alles in deze film is perfect uitgevoerd: het camerawerk, de sublieme scène overgangen, het geniale acteerwerk (vooral van Everett), het geweldig originele plot inclusief diepgang en stof tot nadenken, tot en met de zorgvuldig en liefdevol belichte decors.

Dellamorte Dellamore is, zonder voorbehoud, verplichte kost voor iedere horrorfan.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (19):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb