Bestel de DVD bij ...
Koop Battle Royale bij bol.com
Battle Royale
(Batoru Rowaiaru)
Genre:Politiek
Regisseur:Kinji Fukasaku
Jaar:2000
Taal:Japans
Speeltijd:114 minuten
Cast:'Beat' Takeshi Kitano , Tatsuya Fujiwara , Aki Maeda , Chiaki Kuriyama


Meesterlijk maar bloederig Japans spektakel van de inmiddels overleden regisseur Kinji Fukasaki over de ontspoorde schooljeugd die, na daartoe door middel van een loterij te zijn uitverkoren, het spel Battle Royale klassikaal mag spelen. Daarbij worden alle leerlingen van een schoolklas gedeporteerd naar een afgelegen eiland om daar, voorzien van op afstand bedienbare en zonodig ontplofbare halsbanden en onder het toeziend en waakzaam oog van de militaire spelleiding, elkaar tot de laatste man of vrouw uit te moorden. Wie overblijft heeft gewonnen en mag blijven leven.

Het is geen lichte en opwekkende kost. We maken weliswaar vluchtig kennis met iedereen maar net voldoende om te kunnen meevoelen met het lot dat ze moeten ondergaan. Bij de moordpartijen en de oplopende onderlinge spanningen wordt alles op indrukwekkende wijze in beeld wordt gebracht, niet op voyeuristische of anderszins morbide wijze maar meer documentair, soms bijna terloops, maar wel altijd betrokken.

Bovenop het duizelingwekkende en spijkerharde schouwspel biedt de film diepe, zware, zwart-satirische subtexts omtrent de sociaal gelaagde Japanse samenleving en hoe het traditioneel collectivisme langzaam maar zeker onder druk van buitenaf bezwijkt voor natuurlijk individualisme. Zelfs de door George A. Romero zo treffend in zijn film Dawn Of The Dead verwerkte disproportionaliteit wordt aangestipt (in de vaak onbegrepen scŤne van de joggende Chigusa). Fukasaki heeft het nucleaire bombardement op Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog van nabij meegemaakt en dit heeft van hem een verklaard pascifist gemaakt. Dit maakt deze film vooral een testament en een persoonlijk manifest van deze meesterlijke en geŽngageerde regisseur.

Een indrukwekkende en meeslepende film.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (23):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Battle Royale II: Requiem (2003)

recensies
over horrorweb