Bestel de DVD bij ...

Koop Salem's Lot bij Amazon.co.uk
Salem's Lot
Genre:Vampieren
Regisseur:Tobe Hooper
Jaar:1979
Taal:Engels
Speeltijd:183 minuten
Cast:David Soul , James Mason , Ed Flanders , George Dzundza


Bewerking voor TV van een roman van Stephen King over de schrijver Ben Mears (Soul) die zich na vele jaren teruggeroepen voelt naar zijn geboorteplaats Salem's Lot in Maine om daar een semi-autobiografie te schrijven. Hij wil daartoe zijn intrek nemen in een oud landhuis, maar tot zijn teleurstelling blijkt deze al te zijn overgenomen door de mysterieuze antiquair Straker (Mason) en zijn nog mysterieuzere, want onbekend blijvende partner. Als Mears gaandeweg weer vertrouwd begint te raken met het trage bestaansritme van het dorp, komt hij er langzaam maar zeker achter dat de antiquair een kwaadaardig geheim herbergt dat de ondergang van het hele dorp zou kunnen betekenen.

De na zijn controversiële meesterwerk The Texas Chain Saw Massacre enigszins buitenspel geraakte regisseur Hooper neemt alle tijd om in deze TV-rolprent een sfeervolle en intrigerende karakterstudie uit te rollen waarin hij zorgvuldig enkele geheimen geheim houdt -- zoals dit nu eenmaal gaat in het dorpse leven. Men weet veel van en over elkaar, maar het feitelijke naadje van de kous blijft veelal giswerk voor de, al dan niet kwaadaardig roddelende, fantasten en Hooper brengt juist dit gegeven zorgvuldig modulerend over in zijn film. Zo komen we enorm veel te weten over Mears, maar wat hem nu precies heeft gedreven om naar Salem's Lot terug te komen blijft ongewis. Zijn gepijnigde gemijmer doet van alles vermoeden, maar grond voor meer dan vermoeden houdt Hooper zorgvuldig achter. Dit is slechts één voorbeeldje uit de vele plotlagen die Salem's Lot de geduldige kijker te bieden heeft, en waarmee Hooper de beperkte middelen waarmee hij moest werken in zijn voordeel wist te laten werken, daarmee zijn enorme talent eens te meer bevestigend.

De film is echter, vooral door het minimale budget dat ervoor beschikbaar was, verre van vlekkeloos in de uitvoering. Befaamd is het zombie-jochie aan wie de lijnen waarmee hij achter het slaapkamerraam zwevend wordt gehouden duidelijk zichtbaar zijn. En hoewel de uiteindelijke verhaalsontknoping beslist bevredigt met haar open einde zonder daarbij nadrukkelijk een vervolg op te roepen, is de belichaming van het kwaad op zichzelf een teleustelling als een slap in elkaar geflanst Nosferatu-aftreksel. Maar Hooper weet zijn film zo fascinerend te houden dat de schade hierdoor zeer beperkt blijft.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (12):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb