Bestel de DVD bij ...
Koop Jaws bij bol.comBestel de poster bij ...

Koop de Jaws poster bij postersale.nl
Jaws
Genre:Monsters
Regisseur:Steven Spielberg
Jaar:1975
Taal:Engels
Speeltijd:124 minuten
Cast:Roy Schneider , Robert Shaw , Richard Dreyfuss


Befaamde en inmiddels klassieke film over een immense haai die het touristische badplaatsje Amity terroriseert. Als de situatie na een aantal ongevallen onhoudbaar wordt en het lucratieve touristenseizoen door angst en paniek verloren dreigt te gaan, gaat buitenstaander/politiechef Martin Brody (Schneider) met nautische wetenschapper/rijkelui's zoon Matt Hooper (Dreyfuss) aan boord bij zeebonk Quint (Shaw) om met diens boot jacht op de haai te maken, die zich echter niet zonder slag of stoot laat verschalken.

De film is een trendsetter gebleken in een subgenre dat tot dan werd gedomineerd door de normen die waren gesteld door het -- eveneens van Universal afkomstige -- Creature of the Black Lagoon. Jaws rekende voorgoed af met romantische subplots en bombastische visuele monster-cadenza's en benutte de aldus vrijgekomen ruimte voor visuele dynamiek met de beklemmende stille opmaat, gedragen door indrukwekkende acteerprestaties, prachtige cinematografie en de, zeker voor die tijd, bijzonder strakke montage en sobere soundtrack. Zelfs enige sociale kritiek schuwt Spielberg niet, zij het, dat deze mild van toon blijft en niet het venijn heeft dat George A. Romero zijn zombie-sagen meegaf.

Jaws is de film waarmee Steven Spielberg zijn grote doorbraak beleefde. Het is tevens de beste 'creature feature' die ooit is gemaakt. De film is terecht onderscheiden met drie Oscars in 1976 (voor beste montage, beste filmmuziek en beste geluid) en was genomineerd voor een vierde (voor beste film), en laat zich nog steeds prima bekijken als een onderhoudend en spannend spektakel.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (23):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb