Bestel de DVD bij ...

Koop Near Dark bij Amazon.co.uk
Near Dark
Genre:Vampieren
Regisseur:Kathryn Bigelow
Jaar:1987
Taal:Engels
Speeltijd:95 minuten
Cast:Adrain Pasdar , Jenny Wright , Lance Henriksen , Bill Paxton


Opmerkelijke roadmovie/western/vampierenhorror waarin de boerenzoon Caleb (Pasdar) de aantrekkelijke maar wonderlijke liftster Mae (Wright) oppikt die, naarmate de nacht verstrijkt, steeds zenuwachtiger wordt. Wat de na´eve Caleb nog niet doorheeft maar gaandeweg aan den lijve zal ondervinden is, dat Mae deel uitmaakt van een rondtrekkende groep vampiernomaden, aangevoerd door Jesse Hooker (Henriksen). Overdag trekken ze rond in een geblindeerde camper, in de nacht doen ze zich tegoed aan de levenssappen van mensen, voornamelijk in afgelegen bars en straatjes. Caleb wordt ge´nfecteerd door het vampirisme en wordt tegen wil en dank opgenomen in de weerbarstige en gewelddadige groep. Hij vindt in de lieftallige Mae zijn beschermelinge en ontwikkelt gaandeweg zich tot splijtzwam in de kleine vampierengemeenschap terwijl hij worstelt met zijn eigen bloeddorst.

Deze film stamt uit hetzelfde jaar als The Lost Boys en vormt met die film de grondlegger van het subgenre van de postmoderne vampieren-roadmovie dat later films als Blade, John Carpenter's Vampires, Los Muertos en The Forgotten zou opleveren. Ten opzichte van het vergelijkbare maar tiener-achtige The Lost Boys is Near Dark in veel opzichten echter de betere film. Regisseur Bigelow laat haar cameraman Adam Greenberg het verhaal prachtig en sfeervol in beeld brengen en de film ziet er allesbehalve gedateerd uit. De vampieren in deze film houden weliswaar nauwelijks enig verband met Bram Stoker's klassieke gevallen Roemeense edelman, maar leveren in plaats daarvan een mooie eigentijdse sociale subtext over groepsdynamiek en verslaving. Het acteerwerk varieert van aanvaardbaar (Wright) tot prima (Henriksen, Paxton) en Bill Paxton levert in deze film zijn beruchte en morbide bloedbadscŔne in een truckerscafÚ af.

Near Dark is een prima anderhalf uur sfeervol kijkgenot naar een vampierenidylle met voldoende sfeer, aktie en gore om de horrorliefhebber niet te gaan vervelen.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb