Bestel de DVD bij ...

Koop Land of the Dead bij Amazon.co.uk
Land of the Dead
Genre:Zombies
Regisseur:George A. Romero
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:93 minuten
Cast:Simon Baker, Asia Argento, Robert Joy, Dennis Hopper, Eugene Clark


Na de klassieke Living Dead-trilogie van George A. Romero (Night uit 1969, Dawn uit 1978 en Day uit 1985) is er nu eindelijk het veelbesproken Land of the Dead, het vierde deel uit Romero's magnum opus. Zijn roemruchte trilogie zette meer dan twintig jaar geleden de toon voor een hele nieuwe benadering van het horrorgenre. Veel dingen die voor die tijd alleen maar geďmpliceerd werden zouden voor het eerst in beeld gebracht worden door Romero en zijn effect-goeroe Tom Savini. Altijd werd gedacht dat Day of the Dead een mooie afsluiter zou zijn voor wat binnen het genre een baanbrekende trilogie was, totdat een aantal jaren geleden de geruchten de kop opstaken dat er wellicht een vervolg aan zat te komen.

In de eerste geruchten werd gesproken over de titel Twilight of the Dead, en het verhaal zou zich afspelen in een wereld die, meer nog dan in Day, volledig overspoeld is door zombies. De mensheid, verspreid over heel kleine groepen, is zo goed als verwaarloosbaar geworden. Echter, men is wel druk aan het werk om een medicijn te ontwikkelen dat de zombie-infectie kan tegengaan. Zoals nu blijkt heeft dat verhaal het niet gehaald en na ongetwijfeld veel herschrijven heeft het nieuwe deel in Romero's serie de titel Land of the Dead meegekregen.

Het verhaal speelt zich af in Pittsburgh, waar al snel blijkt dat de zombies vrijwel de hele wereld hebben overgenomen. De mensheid, voor zover al niet gezombificeerd, houdt zich staande in volledig afgesloten stadsdelen waar militairen, prikkeldraad onder stroom en grote rivieren de zombies moeten tegenhouden. De film begint met een groep mensen die steeds weer hun leven in de waagschaal stellen om buiten die beschermde gebieden voorraden op te scharrelen. Deze uitstapjes worden georganiseerd vanuit een grote tank-achtige vrachtwagen, Dead Reckoning genaamd. Deze wagen, ontworpen door Riley (Simon Baker), de leider van de groep, leidt de zombies af door vuurwerk de lucht in te schieten zodat onze helden vrijelijk hun gang kunnen gaan.

Het wordt al snel duidelijk dat er binnen de groep fricties ontstaan tussen Riley en zijn tweede man, Cholo (John Leguizamo). Cholo wil zich met de buit van de strooptochten een weg kopen in dat deel van de stad dat gereserveerd is voor de elite. Dit stadsdeel, Fiddler's Green genaamd, wordt bestuurd door de tycoon Kaufman (een wereldrol van Dennis Hopper), die alleen de allerrijksten en interessantsten in zijn kleine wereldje wil hebben. Chola voelt zich miskend en steelt Dead Reckoning om Kaufman te dwingen hem losgeld ervoor te betalen. Riley, als de ontwerper van de wagen, wordt met zijn haastig opgedane companen (Robert Joy als de beschermeling/scherpschutter Charlie en Asia Argento als de kick-ass-chick Slack), door Kaufman achter Cholo aangestuurd om Fiddler's Green van de ondergang te redden. Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van een oprukkende en steeds intelligenter wordende zombiemassa.

De grote ontwikkeling van Land of the Dead is natuurlijk de verandering in de zombies. Waar in Day of the Dead al naartoe gewerkt werd, het leren van trucs aan Bub de zombie, komt in Land in grote mate terug. Dit is ook gelijk het punt waarop de film de mist in gaat. Intelligentere zombies is tot daar aan toe, zoals gezegd, hier werd in Day al naartoe gewerkt. Echter, de snelheid waarop de zombies in deze film dingen aanleren en gebruiken is volledig over de top. De "opperzombie" van de film, Big Daddy (Eugene Clark), kan automatische wapens afvuren, zijn medezombies leren hoe het werkt, auto's opblazen met benzine en een brandende ton die hij er naar toe rolt... het gaat te ver. Romero vergt hiermee teveel van zijn kijker, met teveel subtexts die teveel wringen met zijn context. Ook bjvoorbeeld de rivieren, die een afdoende barričre zouden moeten vormen tegen het zombieleger, worden zonder problemen door Big Daddy en de zijnen overgestoken in een tempo dat doet vermoeden dat de zombies niet alleen maar intelligent, maar daarbij zelfs hoogbegaafd zijn geworden.

Nog iets dat deze film node mist ten opzichte van haar illustere voorgangers is het spanningsgevoel. Waar bijvoorbeeld in de eerste drie delen de hoofdrolspelers nog wel eens ingesloten werden en maar net op het nippertje aan de zombies wisten te ontkomen, is het in deze film een kwestie geworden van de machinegeweren erop zetten en met een paar seconden weer vrij zijn. Toegegeven, die wapens zijn dan ook wel een lust voor het oog, maar het ontbreken van een fatsoenlijke spanningsboog in wat opzichtzelf een beklemmend gegeven is geeft toch niet het voldane gevoel aan het zien van deze film zoals dat bij de voorgangers wel aanwezig was.

De acteurs maken in deze film duidelijk het beste van wat ze gekregen hebben om mee te werken. Het script staat weinig ontwikkelingen van de karakters toe, dus erg veel medeleven zal de kijker niet met de hoofdrolspelers ontwikkelen, maar wat er echter van de spelers gevraagd wordt doen ze met verve. Simon Baker als de koele leider laat zich niet gek maken en trekt gewoon zijn eigen plan en Robert Joy is briljant als Riley's sidekick die wellicht niet de slimste is, maar die zijn geweer hanteert met een precisie die wijn weerga niet kent. Het script geeft Asia Argento een tamelijk ondergeschikte rol, maar zij maakt dit meer dan goed met haar aanwezigheid (en niet alleen op basis van haar uiterlijk) op het scherm. Het samenspel tussen deze drie acteurs is dan ook, voor zover het script dit toelaat, bij vlagen een genot om naar te kijken. Leuke extra's zijn de cameo's van Edgar Wright en Simon Pegg (Shaun of the Dead), en van Tom Savini.

Het is jammer dat Romero zich met Land of the Dead heeft laten verleiden door de producers om deze film meer een snelle aktiefilm te maken dan het stylistische vervolg dat de Living Dead trilogie eigenlijk verdiende. De film laat zich meer bekijken als een vervolg op Zack Snyder's Dawn of the Dead (2004) dan als een vervolg op Romero's originele trilogie. Voor wie hier echter doorheen kan kijken blijft een uitermate vermakelijke zombieflick over die, ondanks de gebreken, goed is voor een heerlijke anderhalf uur zombiegeweld.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (18):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb