Bestel de DVD bij ...
Koop Scream bij bol.com
Scream
Genre:Slasher
Regisseur:Wes Craven
Jaar:1996
Taal:Engels
Speeltijd:111 minuten
Cast:Neve Campbell, Courtney Cox, David Arquette, Drew Barrymore


Bij het maken van Scream grijpt regisseur Wes Craven terug naar wat hem in de horrorwereld een bekendheid heeft gemaakt. Het teenage-horror-slasher genre, waar hij zelf met A Nightmare on Elm Street aardig de hand in heeft gehad, wordt in deze film enerzijds opnieuw geboren, anderzijds toch enigszins geparodieerd.

Het verhaal van Scream is niet veel anders dan je zou verwachten van een genrefilm. Een groep studenten krijgt te maken met de moord op een van hun klasgenoten, om vervolgens een voor een zelf afgeslacht te worden. De heldin van het verhaal, Sidney Prescott (gespeeld door Neve Campbell), lijkt het ultieme slachtoffer van de gemaskerde moordenaar, maar weet elke keer te ontsnappen om uiteindelijk alles op zijn pootjes terecht te laten komen.

Wat Scream zo verschrikkelijk leuk en interessant maakt is niet alleen het voorspelbare karakter, dat tot in de puntjes is uitgewerkt en daardoor geen moment vervelend wordt, maar vooral de wijze waarop de seriemoordenaar te werk gaat. De standaardregels van de horrorfilms, gedeeltelijk door Craven zelf mee-ontwikkeld, worden door de moordenaar als leidraad gebruikt voor zijn lugubere bezigheden. Tegelijkertijd beseffen ook de slachtoffers in spe dat het macabere spelletje op deze wijze gespeeld wordt, waardoor heel aardige condities worden geschapen waarbinnen het verhaal zich ont- en afwikkelt.

Er is in Scream duidelijk te zien dat de makers en de acteurs veel plezier hebben beleefd aan het maken van de film. De mix van vrolijkheid, onderbroekenlol en gruwelijkheden spat van het scherm af, en de acteurs kunnen zich hierbinnen helemaal uitleven (met name Jamie Kennedy als Randy de filmfreak en Courtney Cox als Gale Weathers, de sensatiebeluste reporter zijn briljant).

Een meesterwerk zal deze film absoluut nooit worden, maar het verhaal en het enthousiasme maken het toch zeker een zeer aangenaam project om niet te vergeten, hetgeen de makers waarschijnlijk ook voor ogen hadden bij het maken van de twee Scream-sequels.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (42):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Scream 2 (1997)
Scream 3 (2000)

recensies
over horrorweb