Bestel de DVD bij ...
Koop Needful Things bij bol.com
Needful Things
Genre:Mysterie, Thriller
Regisseur:Fraser Clarke Heston
Jaar:1993
Taal:Engels
Speeltijd:120 minuten
Cast:Max von Sydow, Ed Harris, Bonnie Bedelia, Amanda Plummer


Een verfilming maken van een horrorboek is, zoals vele regisseurs al hebben ondervonden, geen eenvoudige zaak. Zeker niet als het boek geschreven is door een van de meest gerenommeerde horrorschrijvers van deze tijd, Stephen King. De spanning en opbouw die King in zijn boeken hanteert blijken vrij lastig vast te leggen op het witte doek. Needful Things, een verfilming uit 1993, is een van die gevallen waarbij de poging zeer zeker dapper is, maar er toch niet echt lekker uitkomt.

Het verhaal draait om een klein stadje waar zich een nieuwe antiquair vestigt. Deze man, Leland Gaunt genaamd, blijkt in zijn winkel niet alleen maar de geijkte rariteiten te verkopen, maar zich te specialiseren in voorwerpen die voor de inwoners van het stadje een speciale betekenis hebben. Uiteraard weet de antiekwinkel zich binnen korte tijd een goede plek te verwerven binnen het rustige leven van de mensen, des te meer omdat Leland Gaunt (voortreffelijk gespeeld door Max von Sydow) geen geld vraagt voor zijn produkten. De inwoners die hun lang verloren en speciale item uit de winkel mee willen nemen hoeven alleen maar een kleine gunst voor Gaunt te verlenen. De oplettende kijker zal vrij snel doorkrijgen dat Gaunt in werkelijkheid de duivel is die, door middel van deze gunsten, zieltjes aan het winnen is voor zijn grote boek. Al snel blijkt dat de gunsten die Gaunt vraagt voornamelijk worden gebruikt om de inwoners van het stadje tegen elkaar op te zetten, om aldus complete chaos te veroorzaken.

De enige in het stadje zelf die ook door lijkt te hebben wat er gebeurt is de sherrif Alan Pangborn, gespeeld door Ed Harris. Nadat er in het stadje een aantal vreemde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (besmeurd wasgoed en stukgegooide ramen tot aan een vermoorde hond) krijgt Pangborn in de gaten dat de vriendelijke antiquair niet helemaal is zoals hij zich voordoet. Tot zover het gedeelte van de film dat goed te behappen is. Vanaf dit punt raakt het verhaal in een stroomversnelling en vervalt het in een redelijk voorspelbare afwikkeling van de problemen. De sherrif die het stadje probeert wakker te schudden, de antiquair die de sherrif een diefstal in de schoenen schuift om de aandacht bij hemzelf weg te trekken en de ontknoping waarbij het stadje al dan niet gered wordt van de duivel.

Harris en Von Sydow zijn hier, als de twee tegenstrevers in de film, behoorlijk goed op dreef. Het spelletje dat ze met elkaar trachten te spelen is redelijk goed uitgewerkt, zij het wellicht wat voorspelbaar. Echter, buiten deze twee acteurs om hangt de film aan elkaar van matige dialogen, saaie settings en weinig vaart. Needful Things is daarom ook niet de film geworden die het in potentie wel had kunnen zijn, zeker omdat het gegeven op zich wel genoeg mogelijkheden biedt om er een spannende, vlotte film van te maken.

Wat overblijft is een aardige film om tussendoor even mee te pakken maar waarna de kijker toch met een enigszins onbestemd gevoel de DVD-speler weer uitzet.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb