Bestel de DVD bij ...
Koop Apocalypse Now: Redux bij bol.com
Apocalypse Now: Redux
Genre:Oorlogsfilm, Psychologisch
Regisseur:Francis Ford Coppola
Jaar:1979
Taal:Engels
Speeltijd:202 minuten
Cast:Martin Sheen , Marlon Brando , Robert Duvall , Laurence Fishburne , Dennis Hopper , Harrison Ford


Op DVD is de fim Apocalypse Now als 'extended version' verkrijgbaar met als subtitel 'Redux', die ongeveer drie kwartier langer is dan de bioscoopversie met de toevoegingen die eraan zijn gedaan.

Zoals vaker, rekenen die toevoegingen voornamelijk af met de mythe dat bioscoopversnijdingen gevoelloze hakfestijnen met de botte bijl zijn. Meestal tonen dergelijke verlengde versies, in wisselende mate van pijnlijkheid, aan dat iedere voor de bioscoopversie versneden scène met recht en reden eruit is gelaten. Redux is daarop vrijwel geen uizondering. Het verregende bezoek aan het afgelegen bevoorradingsdepot is redelijk effectvol. Maar het verlengde verblijf bij de oorlogsverdwaasde en surfgekke luitenant-kolonel Bill Kilgore (Robert Duvall) haalt, ofschoon het subplotje rond de gejatte surfplank op zichzelf een welkome komische noot aan het overigens loodzware materiaal toevoegt, teveel vaart en spanning uit de film.

Het uitgesponnen bezoek aan de Franse familie is volkomen terecht volledig weggelaten uit de bioscoopversie. Deze subplot doet zelfs geweld aan het diepe wezen van de film door er een volstrekt overbodige politiek-moralistische boodschap aan toe te voegen. De film is van zichzelf meer dan krachtig genoeg en had dit helemaal niet nodig. Zonde, maar gelukkig zit het betrokken beeldmateriaal mooi afgerond geklemd in twee aansluitende boot-komt-uit-nevel scènes en is dus perfect met een druk op de knop over te slaan zonder het kijkplezier dat deze fantastische film heeft te bieden te verstoren.

Een dof plekje op de fonkelende en loupezuivere diamant die Apocalypse Now is. Langer is lang niet altijd beter.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb