How Sleep the Brave
Genre:Oorlogsfilm
Regisseur:Lindsay Shonteff
Jaar:1981
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:Lawrence Day , Daniel Foley , Luis Manuel


Britse no-budget oorlogsfilm over een bataljon Amerikaanse tiener-rekruten die in de frontlinie van Vietnam terecht komen en daar direct op patrouille worden gestuurd door hun overijverige kapitein.

De film kreeg enige cultwaarde in de hoogtijdagen van de videobandverhuur en was indertijd in menig schap te vinden. Geluids- en opnamekwaliteit zijn slecht en de film lijkt op een derdehands rol te zijn geschoten. Voor speciale effecten was geen geld, en de overvliegende helicopters zijn duidelijk vervaardigd uit papier-maché dat in de postproductie als matte over het beeld heen is geschoven. Van enig scenario lijkt nauwelijks sprake, de tienersoldaten improviseren zich met hun net iets te Britse Amerikaans bedoelde vuilbekkerij door hun teksten heen en het verhaal behelst weinig meer dan een zooitje ongeregeld dat nu weer eens zit te lanterfanten op de basis, om dan weer te worden opgemonsterd om op Vietcong-jacht te gaan.

De afwezigheid van enige productiewaarde geeft de film echter tegelijk een documentaire-achtige sfeer mee, waaraan weliswaar afbreuk wordt gedaan door de Britse cast en locaties maar die dankzij de tomeloze inzet van iedereen die eraan meedoet toch iets authentieks meekrijgt en af en toe doet denken aan het meesterlijke Hamburger Hill. Bovendien zal de gore-liefhebber smullen van de morbide bloederigheid waarmee de gevechtshandelingen worden opgesmukt.

How Sleep the Brave is zonder waarde maar niet waardeloos.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (2):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb