Bestel de DVD bij ...
Koop Class of 1984 bij bol.com
Class of 1984
Genre:Revenge movie
Regisseur:Mark L. Lester
Jaar:1982
Taal:Engels
Speeltijd:98 minuten
Cast:Perry King , Timothy Van Patten , Roddy McDowall , Michael J. Fox


Wisselvallig geweldsdrama over de steile muziekleraar Andrew Norris die met zijn zwangere vrouw naar de grote stad is verhuisd om daar op een ontspoorde middelbare school les te gaan geven. De school wordt geterroriseerd door een groep gewetenloze jongeren, aangevoerd door de charismatische en hoogbegaafde Peter Stegman. Gaandeweg raakt Norris steeds verder verstrikt in Stegman's web van geweld en misdaad, en komt hij steeds eenzamer te staan in zijn strijd om wat hij voor het goede houdt, het leven van zijn vrouw en hemzelf, en de leerlingen die er ondanks alles iets van proberen te maken.

Class of 1984 is zo'n film waar geen sluitend oordeel over is te vellen omdat hij uiteen valt in zowel kwaliteit als kwaliteitloosheid. De film is hopeloos gedateerd en de sfeer smaakt als een slap aftreksel van Walter Hill's veel betere The Warriors. Vanaf de opening tot ver in de tweede helft levert de film nauwelijks meer dan flauwe pesterijen van en tussen scholieren door inwisselbare en oninteressante personages, af en toe opgefleurd door matig gechoreografeerde knokpartijtjes en enkele briljante momenten van de Britse acteur Roddy McDowall als Norris' getergde biologie-collega.

Maar dan wordt Norris' vrouw ontvoerd door Stegman en zijn trawanten, gaat Norris methodisch als een heuse John McClane achter de bende aan, en zij weer achter hem, en schakelt de film daarbij plotseling van landerige tienertroep door naar nagelharde straathorror die qua intensiteit (en gore) van Die Hard een onschuldig Disneyfilmpje maakt.

Wat overblijft is de vraag waar de filmtitel op slaat, en de eventuele sociale kritiek die daaruit zou zijn af te leiden -- maar nauwelijks door de film wordt ondersteund. De geobsedeerde Norris die met zijn kwelgeesten afrekent terwijl hij de almachtige rechtstaat aan de laars lapt? De falende camerabeveiliging op een school die steeds meer een prooi wordt van de misdadige jeugd? De samenleving die haar jeugd weliswaar stuurt maar niet in de hand heeft en daarmee haar onmacht verblind aanziet voor macht?

De film laat deze vragen vrijwel onbehandeld, levert nauwelijks enig sociaal commentaar of inzicht in de achtergronden van Stegman en de zijnen en is daarmee, ondanks de briljante finale, vooral een gemiste kans op wat een periodebewerking van Sam Peckinpah's Straw Dogs had kunnen zijn.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb