Bestel de DVD bij ...

Koop Apocalypse Now bij Amazon.co.uk
Apocalypse Now
Genre:Oorlogsfilm, Psychologisch
Regisseur:Francis Ford Coppola
Jaar:1979
Taal:Engels
Speeltijd:153 minuten
Cast:Martin Sheen , Marlon Brando , Robert Duvall , Laurence Fishburne , Dennis Hopper , Harrison Ford


Baanbrekende en monumentale Vietnam-allegorie uit 1979 van regisseur Francis Ford Coppola naar het boek Heart Of Darkness van Joseph Conrad.

Martin Sheen schittert als de Amerikaanse officier Willard die opdracht krijgt om de gedeserteerde en doorgedraaide kolonel Kurtz (Marlon Brando) uit te schakelen, die zich diep in het zuidoost-Aziatische oerwoud heeft verschanst met een schare volgelingen die hem verafgoodt. Naarmate Willard dieper doordringt in de Indochinese jungle drijven hij en zijn bemanning steeds verder af van de normale werkelijkheid. Wanneer Willard uiteindelijk zijn doel bereikt, ontdekt hij dat hij meer op Kurtz lijkt dan hij vooraf ooit voor mogelijk had kunnen houden.

Apocalypse Now is veel meer dan 'zomaar' een Vietnam-oorlogsfilm. De film bevat niet alleen alle typerende clichés uit dit subgenre maar vond deze uit. Hij maakt niet alleen op diepzinnige wijze duidelijk dat het braaf-beest dualisme (Willard-Kurtz) in ieder mens huist, het spiegelt de kwalificaties ook aan elkaar en drukt deze in elkaar uit. Aldus is deze film de totaalfilm in optima forma die zich oppervlakkig laat bekijken als een relatief platte - zij het van een gelaagde plot voorziene - avonturenfilm maar ook als een diepzinnige filosofische allegorie. Qua techniek is de film een staalkaart van vakmanschap met een geweldige en sfeervolle soundtrack, schitterende, voornamelijk in de Filippijnen geschoten beelden, indrukwekkende actiescènes, prima acteerprestaties en ga zo maar door.

Apocalypse Now is een film die zich na 25 jaar nog steeds laat bekijken als een messcherpe, uitdagende, meeslepende en uiterst actuele film.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (19):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb