Bestel de DVD bij ...
Koop Van Helsing bij bol.comBestel de poster bij ...

Koop de Van Helsing poster bij postersale.nl
Van Helsing
Genre:Aktie, Avontuur, Vampieren
Regisseur:Stephen Sommers
Jaar:2004
Taal:Engels
Speeltijd:132 minuten
Cast:Hugh Jackman , Kate Beckinsale , Richard Roxburgh


Dure en groots opgezette spektakelfilm over de voor deze gelegenheid tot stripachtige aktieheld opgewaardeerde vampierenjager Van Helsing (Hugh Jackman) die de laatste afstammelinge van de Transsylvaanse familie Valerious (Kate Beckinsale) moet zien te redden uit klauwen en tanden van de in macht groeiende Dracula met zijn roedel harpij-achtige bruiden.

De problemen waarin regisseur Sommers zich met deze film heeft gewerkt vinden hun feitelijke oorzaak in het overvloedige budget dat ervoor beschikbaar was ($ 160 mln). Wat in essentie een horrorfilmgegeven is, moet dan worden omgesmeed naar een film die een zo groot mogelijk publiek, en de daarmee samenhangende filmkeuring toelaat. Soms lukt dit (Vidocq), vaak ook niet. Of vrijwel niet, zoals in het geval van Van Helsing. Zo 'morphen' de geslachtloze bruiden van Dracula naar volledig gekleed vrouwelijk schoon, wordt de oorspronkelijke lesbische subtext gemeden als de pest en is Richard Roxburgh als de kwaadaardige oppervampier misschien lachwekkend maar in ieder geval beslist niet angstaanjagend. Sommers had dit blijkbaar wel in de gaten, bouwde de film op als aktie-avonturenfilm maar wist zich vervolgens nauwelijks raad met de horrorcontext van het verhaalsgegeven.

Aldus is een filmvehikel ontstaan dat aan elkaar hangt van aktie en flitsende beeldwisselingen, waarbij de kijker zich in de tussenliggende momenten moet worstelen door triviale dialogen en sfeerloze beelden.

Dure, betekenisloze film met een enkel aardig moment. En met de niet te versmaden Beckinsale.


Beoordeling: 1.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (21):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb