Bestel de DVD bij ...

Koop They bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de They poster bij allposters.com
They
(Wes Craven Presents: They)
Regisseur:Robert Harmon, Rick Bota
Jaar:2002
Taal:Engels
Speeltijd:89 minuten
Cast:Laura Regan , Marc Blucas , Ethan Embry


Wie kent de angstdromen van jonge kinderen niet? Het zachte nachtlampje dat aan moest blijven, de laatste check onder het bed, schuilen onder de dekens bij onweer, slechts weinigen zijn van deze angstige groeistuipen verschoond gebleven. Nu schijnt het te kunnen gebeuren dat deze angsten op latere leeftijd terugkomen. In dat geval komt de rede in conflict met de sluimerende kindsinstincten en moet men maar afwachten of het zieleheil tegen een dergelijke verzoeking bestand is. Zie hier het verhaalsgegeven van de opmerkelijke film They uit 2002 van regisseur Robert Harmon (The Hitcher) met Laura Regan (Unbreakable) als de psychologiestudente Julia Lund wiens jeugdvriend Billy, nu dik in de twintig, nog steeds wordt geplaagd door de angstaanvallen van toen, daar volledig paranoÔde van is geraakt en uit wanhoop de hand aan zich slaat. De achtervolgingswaan lijkt nu op haar over te slaan.

"Wes Craven Presents...", staat er bij de filmtitel, ongetwijfeld met wervende bedoeling. Voor de serieuze filmliefhebber is dat nauwelijks een aanbeveling. Wes Craven is weliswaar een wisselvallig maar beslist begenadigd filmmaker, maar zijn - al dan niet vermeende - producties staan bijna garant voor melige tiener-kauwgumhorror. Hij heeft met deze film echter niets van doen. Harmon rolt een spannend en boeiend verhaal op vaardige wijze en met een bijna Ring-achtige beheersing voor de kijker uit. Enigszins rafelig aan de randjes is het wel, met vooral houterige acteerprestaties in sommige bijrollen (met name Paul Loomis als Julia's vriendje), maar in hoofdzaak (Regan's acteerwerk, maat- en plotvoering, effecten) zijn de zaken prima voor elkaar. Langzaam maar zeker weten Harmon en Regan de kijker mee te trekken in de waanzin waarin Julia, in weerwil van haar rationele verzet wordt meegezogen. En dan komt het. De finale.

Vloekerdevloeke.

Het had allemaal zo mooi kunnen zijn. Nu kom ik dit wel vaker tegen bij dit soort films, en meestal haal ik dan de schouders op. Maar ditmaal wordt er echt een enorme kans gemist, die daarom zo frustreert omdat de DVD (die overigens voor een grijpstuiver te koop is) een alternatief ervoor bevat dat het verhaal keurig en intelligent op Identity-achtige wijze afwikkelt. Maar in de officiŽle versnijding wordt er een dertien-in-een-dozijn-drol van gemaakt. Nu we toch bezig zijn de rechtstaat te reviseren, zou dit misschien ook eens strafbaar kunnen worden gesteld.

Ik haal even diep adem, en ga deze film toch aanbevelen. Zoals het er nu voorligt, is 'ie uiteindelijk niet meer dan een waardering van 2Ĺ waard. Met het alternatieve einde komt daar tenminste een halfje bij, zelfs een hele als de bij wijze van verklarende rapportage toegevoegde ondertiteling ware weggelaten. Kijk naar de film tot aan Julia's verzoeking in het metrostation, op ongeveer 75 minuten. Stop de film wanneer de bewakers in beeld komen, schakel naar het hoofdmenu, start het alternatieve einde in en smullen maar.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (5):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb