Bestel de DVD bij ...
Koop The Shining bij bol.comBestel de poster bij ...

Koop de The Shining poster bij postersale.nl
The Shining
Genre:Ghost story, Psychologisch
Regisseur:Stanley Kubrick
Jaar:1980
Taal:Engels
Speeltijd:146 minuten
Cast:Jack Nicholson , Shelley Duvall , Danny Lloyd


Befaamde verfilming van Stanley Kubrick van het gelijknamige boek van Stephen King over de werkloze Jack Torrance (Jack Nicholson) die met zijn hyperaktieve vrouw en introverte, mediale zoontje winteroppas wordt in een groot geïsoleerd hotel. Naarmate de winter vordert verliest Jack langzaam maar zeker de greep op zichzelf en zijn omgeving als hij ten prooi valt aan waanvoorstellingen die verband houden met het lugubere verleden van het hotel.
De film kwam uit in een tijd dat het voor iedere serieuze filmliefhebber onvoorwaardelijk bon ton was om te menen dat alles wat Kubrick deed op voorhand meesterlijk moest zijn. Hetzelfde gold voor deze succesvolle thriller. Kubrick maakt er inderdaad een spannend en meeslepend verhaal van, met schitterende beelden en een sfeervolle, bedreigende setting in het hotel.

Maar er valt wel het een en ander af te dingen op deze film. Zo krijgt kindacteur Danny Lloyd als het begaafde zoontje Danny Torrance ampele tijd om zijn karakter enig profiel te geven, maar hij blijft jammerlijk steken in een nietszeggend ventje dat alleen maar met grote ogen en open mond probeert bang te zijn maar daar nauwelijks in slaagt. Kubrick gooit er met regelmaat artistiek bedoelde, maar na bijna 25 jaar hopeloos gedateerde zoomflashes tegenaan om de kijker onder spanningsdruk te krijgen maar ook dit werkt niet. Shelley Duvall als de catatonische Wendy Torrance doet de waanzin van echtgenoot Jack alleen maar begrijpelijker maken - ik zou althans ook naar een bijl grijpen als ik met haar een hele winter zou moeten doorbrengen. Blijft over Jack Nicholson, van wie men kan vinden dat hij enorm over-acteert. De King-puristen nemen hem kwalijk dat in het karakter van Jack in zoverre afstand wordt genomen van het oorspronkelijke boek dat bij de Jack Torrance van Kubrick en Nicholson van stonde af overduidelijk is dat er iets niet aan hem klopt. Maar hij draagt de film wel, met zijn sterke aanwezigheid, en telkens wanneer hij de scène betrekt krijgt de kijker een ongemakkelijk gevoel, waarmee Kubrick althans in dat opzicht zijn doel bereikt.

Over het geheel bezien is The Shining beslist geen slecht, en zelfs behoorlijk spannend en enerverend schouwspel. Maar alle opzien die de film baarde, zelfs tot mythologische proporties, is, op basis van de kwaliteit van de film sec, niet anders te begrijpen dan vanuit het indertijd heersende filmmodebeeld.

Goede, maar mijns inziens overschatte film die zijn faam niet helemaal waarmaakt.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (44):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb