Bestel de DVD bij ...
Koop The Addiction bij bol.com
The Addiction
Genre:Vampieren
Regisseur:Abel Ferrara
Jaar:1995
Taal:Engels
Speeltijd:82 minuten
Cast:Lili Taylor , Christopher Walken , Annabella Sciorra , Edie Falco , Paul Calderon , Fredro Starr


Themafilm in zwart-wit van Abel Ferrara, een filosofische allegorie over verslaving en kwaad. Kathleen Conklin (Lili Taylor) is filosofie-studente aan de Columbia University in New York. Als ze 's avonds bij haar broer vandaan komt wordt ze overvallen en raakt ze verwond. Haar verwonding heeft een merkwaardig verslavend gevolg: ze kan haar behoefte aan mensenbloed niet bedwingen. Langzaam maar zeker valt haar leven uit elkaar om uiteindelijk te eindigen in een cataclysme die in haar geval tegelijk een (religieuze) catharsis is.

Menige bestaansvraag komt in deze film uitgebreid aan de orde. De onsterfelijkheid van het menselijk kwaad en de wijze waarop dit zijn alledaagse perceptie be´nvloedt, de al even onsterfelijke dociliteit, sterkte/zwakte analyse van de menselijke wil, religie tegenover filosofie en ga zo maar door. Heidegger, Nietzsche, Kant, Hegel, Aristoteles, Sartre, ze komen allemaal voorbij en dat allemaal in een zwart-wit low-budget vampierenfilmpje - hoewel er geen gothische vleermuistaferelen of zelfs maar uitgegroeide hoektanden aan te pas komen.

Typische arthouse-horrorfilm, geen gemakkelijke kost, met een nogal pretentieuze thematiek. De filosofie-studenten worden door Ferrara na´ef neergezet als boekenwijze pubers die de hele dag bestaansvragen behandelen. Hij heeft verder zijn huiswerk overigens goed gemaakt: de referenties die worden gemaakt, en er zijn er velen, zijn allemaal correct, ook contextueel.

Voor de liefhebber, en dat ben ik, beslist de moeite waard -- vanwege de originele invalshoek op een oud thema en de lef waarmee regisseur Ferrara het een en ander op film behandelt.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb