Bestel de DVD bij ...

Koop The Texas Chain Saw Massacre bij Amazon.co.uk
The Texas Chain Saw Massacre
Genre:Slasher
Regisseur:Tobe Hooper
Jaar:1974
Taal:Engels
Speeltijd:83 minuten
Cast:Marilyn Burns, Gunnar Hansen, Allen Danziger


Als de horrorfilm iets heeft bereikt in de 70er jaren is het wel dat er afgerekend werd met het traditionele drama. De ijzeren causaliteit tussen aktie en gevolg en de klassieke vertelstructuur van protagonist, antagonist, conflict en afwikkeling werden ter discussie gesteld. Zelfs de ondersteunende filmmuziek moest eraan geloven om plaats te maken voor diametrische sequenties en disharmonische geluiden. Na Wes Craven's halfgeslaagde maar niettemin interessante Last House on the Left was de tijd rijp voor de open en nihilistische beeldvertellingen die door Tobe Hooper en zijn rauwe en intense The Texas Chain Saw Massacre een vaste en prominente staalkaart in de horrofilmwaaier zouden krijgen.

Het is de beruchte en baanbrekende, op het verhaal rond de maniakale seriemoordenaar Ed Gein gebaseerde horrorfilm uit 1974 die de macabere en noodlottige lotgevallen behandelt van een groep vrienden op vakantie in Texas. Eerst nemen ze een geschifte lifter mee, en vervolgens maken ze op onplezierige wijze kennis met diens kannibalistische familie. Kettingzager Leatherface (Gunnar Hansen) zou uitgroeien tot horror-icoon van het formaat van 80er jaren slasherhelden als Michael Myers (Halloween) en Jason Voorhees (Friday The 13th). De film bevat onder meer een controversiŽle want wrede dus schokkende martelscŤne maar ontleent zijn spanning vooral aan de zorgvuldige maatvoering. De moorden door de familie worden niet uitbundig en zelfs terloops in beeld gebracht en zijn na ruim 30 jaar nog steeds rauw en doen authentiek aan.

De film deed indertijd veel stof opwaaien, en nog steeds is goed in te zien waarom. Hoewel Hooper, strikt genomen, weinig bloed en vleeswaren laat zien, ramt hij zijn rauwe vertelling, gedragen door een ongemeen griezelig geluidsdecor, recht in het gezicht van de kijker die zich na de aftiteling de zin van het troosteloze bestaan afvraagt. Toch hebben de wreedheden van het Texaanse inteeltgezin innerlijk logische moraal. Hoe moeilijk het ook mag zijn om begrip op te brengen voor de rabiate moordzucht, bedoelen ze uiteindelijk weinig meer dan bescherming van huis, haard, gezin en eigen waarden. Aldus bezien is de film nog steeds zeer actueel, en daagt Hooper ons uit om de kannibaal die in ieder mens schuilt onder ogen te zien. Het is een pijnlijk maar oprecht proces, waarbij eenieder die deze toets negeert of ontwijkt als hypocriet terzijde wordt geschoven.

The Texas Chain Saw Massacre is een onvervalst meesterwerk, het resultaat van het zeldzaam geÔnspireerde werk van een groep acteurs en filmmakers onder leiding van een regisseur die zich met deze film onsterfelijk heeft gemaakt. Deze intens rauwe en wrede, bijna documentaire-achtige film zal niet voor iedereen zijn weggelegd, maar de hele postmoderne horrorcinema is schatplichtig aan Tobe Hooper en zijn geschifte inteeltbrigade.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (39):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb