Bestel de DVD bij ...

Koop Shikoku bij Amazon.co.uk
Shikoku
Genre:Bovennatuurlijk
Regisseur:Shunichi Nagasaki
Jaar:1999
Taal:Japans
Speeltijd:100 minuten
Cast:Vhiaka Kuriyama, Yui Natsukawa, Michititaka Tsutsui


Stijlvolle Japanse ghost story over het meisje Hinako dat met haar ouders het platteland verlaat om in Tokyo te gaan wonen. Na 21 jaar keert ze terug naar haar geboortegrond en ontdekt ze dat haar hartsvriendin Sayori (Chiaki Kuriyama, bekend van het epos Battle Royale, in haar filmdebuut), die haar ooit van de verdrinkingsdood redde, op haar beurt op 16-jarige leeftijd door verdrinking om het leven is gekomen. Twijfel en angst slaan toe bij Hinako als de geest van Sayori lijkt te herleven.

De film is prachtig en beheerst vormgegeven en krijgt door veelvuldig handheld camerawerk en de grijs-kleurcontrasten geven de film een documentaire-achtig gevoel. Het acteerwerk is eveneens prima voor elkaar. Nagasaki kiest nadrukkelijk niet voor de horror, maar lardeert zijn verhaal met veel Japanse symboliek dat hij heel gevoelvol en met veel oog voor detail uitwerkt. Zo is Shikoku het in grootte vierde eiland van Japan, maar betekent het tevens 'Land der Doden', en speelt water een belangrijke rol in de film als brenger van leven en dood. Toch voelt de film niet traag aan omdat de film buitengewoon ideeŽnrijk wordt benadert en subtiele en intelligente subplotjes door het verhaal heenweeft.

Het ragfijne, meeslepende en wijdse schouwspel wordt in de opmaat naar de filmontknoping enigszins verstoord omdat het focus zich dan plotseling enorm versmalt. Het prachtige en losse docudrama maakt plaats voor wat clichťmatig aandoend Japans traditioneel drama, de indrukwekkende grauwe toonzetting ruimt het veld voor bonte kleurigheid en de subtiele verhaalsopbouw komt in een plotse stroomversnelling terecht. Nagasaki lijkt met de verhaalsafwikkeling de spanning te willen opvoeren en een beetje te gokken hoe het zal uitpakken. En hoewel de film erdoor niet wordt vernield, loopt deze er wel degelijk enige averij bij op omdat de geloofwaardigheid en meebeleving vrijwel wegvalt.

Niettemin blijft er nog steeds een prachtig en zeer genietbare film over, dat een meesterwerk had kunnen zijn maar het niet is.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (2):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb