Bestel de DVD bij ...
Koop Resident Evil bij bol.comBestel de poster bij ...

Koop de Resident Evil poster bij postersale.nl
Resident Evil
Genre:Aktie, Science fiction, Zombies
Regisseur:Paul W.S. Anderson
Jaar:2002
Taal:Engels
Speeltijd:100 minuten
Cast:Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes


Er zijn niet zo bijster veel goede zombiefilms. En er zijn nog minder goede verfilmingen van computerspellen. De vooruitzichten voor Resident Evil, die de twee wil combineren, waren dus bepaald niet al te gunstig. Voeg daar nog eens aan toe dat genregenie George A. Romero de filmlaan werd uitgestuurd nadat hij het script voor Resident Evil had voltooid en reeds was gecontracteerd als regisseur en er lag als resultaat een film waarvan de liefhebber zich vertwijfeld moest afvragen of het de moeite waard zou zijn om het zien ervan ook maar een seconde te overwegen.

Wie iets verder kijkt, ontdekt dat de film is gemaakt door Paul W.S. Anderson, de regisseur van onder meer Event Horizon - en hier ligt de clou van de onverwacht goede film die het, ondanks alles, is geworden.

Er worden capsules met een geheim virus gestolen uit het ondergrondse gebouw van een machtige multinational, maar tijdens de vlucht valt een capsule kapot. Het volledig geautomatiseerde gebouw detecteert het vrijgekomen virus, sluit het gebouw hermetisch af en probeert alle zich erin bevindende mensen te doden om aldus het virus te isoleren. Een speciaal team breekt het gebouw binnen om de computer de deactiveren maar dat blijkt een bijna onmogelijke opgaaf: het virus blijkt een regenererend DNA te bevatten waarmee doden weer tot leven worden gewekt.

Anderson weet als bijna geen ander een beklemmende microwereld te scheppen waarin de dood om iedere hoek op de loer ligt. Hij leent daarbij naar hartelust uit de bestaande filmreferentiekaders, van Romero's Day Of The Dead tot de Canadese cultfilm Cube, maar legt daarbij tegelijk veel liefde en gevoel voor het genre aan de dag. De film mist echter de sociale context van Romero's 'Dead' films en bevat een verhaal dat, naarmate de film vordert, nodeloos ingewikkeld wordt. Maar dat weerhoudt de film als geheel er niet van om toch een van de betere moderne horrorfilms te zijn.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb