Bestel de DVD bij ...

Koop The Descent bij Amazon.co.uk
The Descent
Genre:Monsters
Regisseur:Neil Marshall
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:99 minuten
Cast:MyAnna Buring , Craig Conway , Natalie Jackson Mendoza , Molly Kayll , Stephen Lamb , Shauna Macdonald , Oliver Milburn , Saskia Mulder , Nora-Jane Noone , Alex Reid


De vraag die opkwam na het verfrissende Dog Soldiers was, of Neil Marshall de hooggespannen verwachtingen, nu hij tot Britse horrorbelofte was uitgeroepen, zou weten in te lossen. In die film toonde hij aan hoe zorgvuldige acteursregie en mise-en-scène, gepaard aan feilloze timing bij de regie van aktiescènes, ondanks zijn wat wilde scenario toch een gebalanceerde en enerverende film kan opleveren. The Descent is eveneens door Marshall zelf geschreven, en met een simpeler script en wat ruimere middelen heeft hij een dijk van een film gemaakt die zich laat bekijken als de Britse variant van Wrong Turn.

Een groep van zes vriendinnen ondernemen een grotexpeditie, ter afleiding na een noodlottig ongeluk van de man van één van hen. De bedoeling was een touristische grot te verkennen waarvan netjes kaarten beschreven waren en waar het veilig zou zijn, maar door toedoen van één van de vrouwen gaan ze, zonder dat de anderen het weten, naar een nog niet in kaart gebrachte grot. Na wat dieper de grot in te zijn getrokken stort een gedeelte van de grot in waardoor ze gevangen komen te zitten. Eenmaal opgesloten ontdekken ze langzamerhand dat ze niet alleen, maar omgeven zijn door bloeddorstige wezens.

Vervolgens schiet de film als in een achtbaan weg en dwingt Marshall de kijker op het puntje van de stoel, de knuisten krampachtig om de armleuningen geklemd. Er heerst doorlopende spanning, afgewisseld met zeer effectvolle schrikmomenten. In hun zoektocht naar een andere uitweg zijn de vrouwen op elkaar aangewezen en moeten ze op elkaar vertrouwen, wat de nodige sociale dynamiek met zich meebrengt.

Net als in Dog Soldiers houdt Marshall zijn groep protagonisten vrij groot. Er komt geen duidelijke hoofdpersoon uit de groep naar voren, maar de personages in de film worden adequaat uitgewerkt en voldoende goed geacteerd. Daarbij worden de donkere aspecten van de grot maximaal benut zonder gebruik van speciale effecten -- afgezien van de wezens zijn die vrijwel niet aanwezig. Alles wordt bereikt met licht- en schaduwval en Marshall weet met zijn uitgekiende belichting van de grot een claustrofobische nachtmerrie te maken. De vraag is: wie moet er banger zijn? De vrouwen voor de wezens, de vrouwen voor elkaar of de kijker die in zijn uppie met het licht uit naar deze film kijkt?

The Descent is postmoderne horror van de bovenste plank.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (34):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb