Bestel de DVD bij ...

Koop Premutos - Der gefallene Engel bij Amazon.co.uk
Premutos - Der gefallene Engel
Genre:Fantasy, Splatter, Zombies
Regisseur:Olaf Ittenbach
Jaar:1997
Taal:Duits, Engels (dubbed)
Speeltijd:110 minuten
Cast:Olaf Ittenbach, Fidelis Atuma, Anke Fabre


Premutos is Duitse indie-splatterhorror van de Duitse cultregisseur Olaf Ittenbach die tevens de hoofdrol vertolkt als de door nachtmerries geplaagde Mattias. Zijn angstdromen zijn flashbacks naar het Europa tijdens de donkere middeleeuwen waarin de gevallen engel Premutos -- volgens de overlevering deserteerde hij al voor Lucifer -- dood en verderf zaait. De stiefvader van Mattias, een brute dronkelap, ontdekt een prehistorisch boek dat in zijn achtertuin begraven lag waarna de doden tot leven komen in een weergaloze zombieclimax.

De film doet denken aan een Troma trashfilm (Toxic Avenger, Class Of Nuke'em High, Redneck Zombies, Terror Firmer) maar bevat niet de daarvoor typerende fysieke humor. De humor die Ittenbach daarvoor in de plaats biedt is Noordeuropees, minder slapstick en besmuikter. De techniek in de (te) trage eerste helft van de film is strikt genomen belabberd, maar wel pure camp in de beste zin des woords. In een enkele scène is zelfs de schaduw van de hengel van een overhangende microfoon te zien - ofschoon niet uit is te sluiten dat Ittenbach dit er met opzet in heeft laten zitten. Dialogen en acteerwerk zijn van hetzelfde niveau en kaliber, zo slecht dat het lachwekkend is en dat is natuurlijk ook de bedoeling.

Maar dan komt de tweede helft van de film, vanaf het moment dat de eerste dode herrijst. En wat zich vervolgens voor het oog van de filmkijker ontvouwt is een wervelende zombieslachtpartij die in geen enkele andere film en in geen enkel ander opzicht zijn weerga kent. Zo veel, zo smerig, zo gewelddadig, zo pervers, zo 'over the top', zo... geniaal. Ittenbach is hier op z'n best en bewijst, als hij eenmaal op gang is, zijn ongebreidelde en ongeëvenaarde fantasie. Alle technische missers en verveling van de eerste helft van de film zijn vergeven en vergeten onder het uiterst vaardige en effectvolle visuele bombardement waaraan hij de kijker in de drie kwartier (!) durende climax bloot stelt, om tenslotte te eindigen met een allesvernietigende actie met een tank die iemand, bij wijze van hobby, in zijn achtertuin had staan.

Het is, als gesegd, allemaal grote onzin geblazen met deze film. Ittenbach bedoelt Premutos wijselijk geen seconde serieus en in die opzet slaagt hij met glans. Deze film moet beslist worden gezien in de originele Duitse soundtrack, en niet in de irritant nagesynchroniseerde Engelse versie, om het effect ervan ten volle te kunnen genieten.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb