Bestel de DVD bij ...

Koop Phantasm bij Amazon.co.uk
Phantasm
Regisseur:Don Coscarelli
Jaar:1979
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:A. Michael Baldwin, Reggie Bannister


Indie crossover cultfilm van regisseur, scenarist, editor en producent Don Coscarelli - vermoedelijk zette hij ook nog koffie voor iedereen tijdens de opname ervan. Coscarelli vergaarde wereldfaam met zijn latere hits The Beastmaster en Bubba Ho-tep, maar de Phantasm serie is beslist zijn 'kindje'.

Het verhaal gaat over een drietal vrienden. Centrale figuur is de 13-jarige Mike (A. Michael Baldwin). Met zijn oudere broer Jody (Bill Thornbury) en diens kalende vriend Reggie (Reggie Bannister), die in latere Phantasm edities zou uitgroeien tot de hoofdpersoon, speelt hij in een rockbandje en leiden ze een ontspannen bestaan onder de weldadige westelijk-Amerikaanse zon. Maar op zekere dag komt er een wolk voor die zon: er gaan mensen dood om hen heen, zonder aanwijsbare reden. De vrienden gaan op onderzoek uit en komen tot hun verschrikking erachter dat The Tall Man (Angus Scrimm), de belichaming van het Kwaad, uit een andere ruimtetijd in hun tot voor kort zonnige leventje is neergestreken om alles en iedereen aan zijn duistere zijde te krijgen. Hij wordt daartoe bijgestaan door moordlustige, zwevende, zilveren bollen ter grootte van een flinke sinaasappel. Als Jody in een verkeersongeval het leven laat, geeft Reggie zijn bestaan als ijscoman eraan om zich heldhaftig in de baan van de terreur te werpen die The Tall Man op Mike afvuurt want op hem blijkt deze het uiteindelijk te hebben voorzien. Aanvankelijk lijkt het allemaal één grote nachtmerrie, maar er is beslist meer aan de hand. Hoe het met iedereen afloopt, waarom The Tall Man is gekomen en waarom dan perse voor Mike wordt allemaal duidelijk, althans binnen de logica van Coscarelli's verhaal, in de vervolgen II tot en met IV.

Op het eerste gezicht lijkt Phantasm een typisch Amerikaanse flauwekul(t)film, waarin allerlei ingrediënten uit diverse genres, met name horror, scifi, fantasy en roadmovie, door elkaar zijn geroerd om tot een soort 'balls to the wall' versie van Teenage Mutant Ninja Turtles avant-la-lettre te komen. Maar bij nadere beschouwing blijkt het een zeer intelligente en weliswaar gelaagde maar innerlijk volledig consistente rolprent met veel zwarte humor, spanning, cabareteske draakstekerij en, ondanks de hevige budgetbeperkingen, fabelachtige vormgeving. Zowel Coscarelli als de acteurs stopten hun hele ziel en zaligheid in deze film en dat is te zien.

Voor wie eens geen zin heeft in Scary Movie part 3567821, maar evenmin in de stemming is voor de trash cinema (on)gein van Troma, is Phantasm een welkome en verfrissende afwisseling. Menige latere cultfilm (Sam Raimi's The Evil Dead bijvoorbeeld) is schatplichtig aan dit meesterwerkje.Phantasm II: het vervolg uit 1988 op de gebeurtenissen in het meer horror-achtige eerste deel, waarin het accent meer op de roadmovie ligt, en waarin Reggie en Mike na 10 jaar het spoor vol ontreddering van de weer opgedoken Tall Man volgen.

Phantasm III: Lord Of The Dead is de aktiefilm uit 1994 die het vervolg is op deel II, waarin Reggie en Mike de laatste afrekening met The Tall Man in hun voordeel proberen te beslechten. In deze film is de anti-held Reggie de hoofdpersoon.

Phantasm: OblIVion uit 1998 is de vierde en laatste (voorlopig: Don Coscarelli zei daarover onlangs in een interview met het horrorblad Fangoria: "I haven't hung up the ole balls yet") editie, en is het meest fantasy-film van de hele serie. Hierin probeert de muterende Mike The Tall Man in zijn val mee te slepen, en worden alle vragen die de eerdere edities opwierpen beantwoord.

Alle vervolgdelen zijn geschreven en geregisseerd door Don Coscarelli, en pikken telkens het verhaal op waar het voorafgaande deel eindigde. Bovendien hebben alle delen (met uitzondering van deel II waarin toenmalig tieneridool James LeGros de rol van Mike op zich nam) dezelfde cast.

Voor wie in het nieuws van en rond deze unieke filmserie is geïnteresseerd, is er een website met allerlei wetenswaardigheden, feiten en geruchten.

Advies aan wie zich aan de serie waagt: doe het chronologisch. De kennis van het voorafgaande is essentieel voor het vervolg anders gaat de helft van de film onbegrepen voorbij.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Phantasm II (1988)
Phantasm III: Lord of the Dead (1994)
Phantasm: OblIVion (1998)

recensies
over horrorweb