Bestel de DVD bij ...
Koop Night of the Living Dead bij bol.com
Night of the Living Dead
Genre:Klassieker, Zombies
Regisseur:George A. Romero
Scenario:George A. Romero, John A. Russo
Jaar:1968
Taal:Engels
Speeltijd:96 minuten
Cast:Duane Jones , Judith O'Dea , Karl Hardman , Marilyn Eastman , Keith Wayne , Judith Ridley , Kyra Schon


Night of the Living Dead is de grensverleggende zwartwit horrorklassieker uit 1968 van George A. Romero over de plotselinge en kannibalistische herrijzenis van de overledenen. Het is de film waarmee Romero eigenhandig de bepalende grondslag legde voor een heel subgenre, met een filmidioom waaruit vrijwel iedere zombiefilm put die daarna zou volgen.

Barbara en haar broer Johnny leggen een krans bij het graf van hun moeder als zij in de verte een man op zich af zien komen die stomdronken lijkt. Barbara was al niet zo heel erg op haar gemak op de lugubere begraafplaats, wat de plagerige Johnny de beruchte en iconische opmerking 'They're coming to get you, Barbara' ontlokt. De man valt hen aan, en bij de worsteling die ontstaat verliest de arme Johnny het leven. Barbara weet tenauwernood te ontvluchten naar een nabij gelegen huis waar ze de trotse en daadkrachtige neger Ben tegen het lijf loopt. Als zij zich verschansen in het huis vinden ze de zich in de kelder van het huis met zijn doodzieke dochtertje verschuilende Harry Cooper en diens vrouw, en voegt het vluchtende stelletje Tom en Judy zich bij het gezelschap. Naarmate de onderlinge spanningen toenemen raken ze verzeild in een kat-en-muisspel tussen de steeds dunner wordende groep overlevenden en de zich in steeds groteren getale opdringende zombies, terwijl het enige contact met de buitenwereld bestaat uit een radio waarop apocalyptische nieuwsuitzendingen worden ontvangen.

Met zijn onvoorstelbaar krappe budget koos Romero niet voor een bloederige en effectzwangere kannibalenorgie, maar voor een theatrale film die de beklemming in een kleine ruimte waarin wanhopige mensen zich proberen te verschansen tegen onheil van buitenaf als nooit tevoren over weet te brengen. Terwijl de druk op de groep mensen bijna ondraaglijk wordt, nemen ook de onderlinge spanningen binnen de groep toe, waarbij Romero vooral de psychologische en sociale gevolgen op de groep van de situatie op meesterlijke wijze uitlicht en tegelijkertijd de sociaal-maatschappelijke verhoudingen in het Amerika van de late 60er jaren op de korrel neemt. Hierdoor is de film net zoveel politiek drama als horror.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Download Film  

Beoordeling bezoekers (24):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb