Bestel de DVD bij ...
Koop Mulholland Drive bij bol.com
Mulholland Drive
Genre:Experimenteel, Mysterie
Regisseur:David Lynch
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:147 minuten
Cast:Naomi Watts, Laura Harring


Een mooie brunette (Laura Harring) verongelukt met de auto waarin ze, blijkbaar tegen haar zin, wordt vervoerd. Gewond kruipt ze uit het wrak en vlucht ze de belendende woonwijk in om zich daar te verbergen. Het niet minder mooie blonde hittepetitje Betty (Naomi Watts) komt aan op het vliegveld van L.A.; haar bejaarde medereizigers wensen haar hartelijk geluk met haar filmcarrière. Intussen glipt de brunette een appartement binnen, waarna de blondine bij hetzelfde appartement arriveert om daar haar intrek te nemen. Nadat de huisbazin weg is, ontdekt de blondine de brunette die als gevolg van het ongeluk haar geheugen volledig bijster blijkt - ze weet zich zelfs haar naam niet meer te herinneren en noemt zich Rita, naar een filmposter die ze op een kamer van Betty's appartement aantrof. Intussen zitten twee mannen met elkaar een te babbelen in een wegrestaurantje en vertelt de ene aan de andere over een nachtmerrie waar hij maar niet vanaf kan komen. Als ze naar buiten lopen komt diens nachtmerrie uit. Betty raakt gaandeweg gefascineerd door Rita. Samen met Rita gaat ze op zoek naar wie en en wat Rita was en komen ze steeds dieper in een duistere wereld terecht waarin niets meer is wat het lijkt te zijn.

Ik heb de verhaalsopmaat van deze film uit 2001 met opzet een beetje omstandig uiteen gezet. De film is namelijk een visuele legpuzzel waarin een op zichzelf tamelijk lineair verhaal (over een lesbische liefdesverhouding) zodanig wordt gelaagd dat het een droom - en gaandeweg een nachtmerrie wordt. De film zit vol met clues en symbolen die door regisseur David Lynch zeer kunstzinnig met elkaar worden verknoopt. Het verhaal over en van de twee vrouwen wordt aan de kijker in losse stukjes en beetjes aangereikt zonder dat de film daarbij ook maar een seconde uit elkaar valt. Lynch' vormgeving in deze film is adembenemend mooi en heeft veel weg van het beste werk van Dario Argento (met name van Suspiria). De filmscore is fraai decadent met ballroom muziek uit de 50er en 60er jaren, wat associaties met het werk van Quentin Tarantino oproept. Maar waar Tarantino zich altijd enorm richt op handeling en dialoog, legt Lynch het zwaartepunt in deze film op vertelling en vormgeving. Naomi Watts schittert in deze film met een indrukwekkende acteerprestatie die haar grote doorbraak in Hollywood zou opleveren.

Mulholland Drive is een schitterend en adembenemend meesterwerk van een geniale regisseur dat bij herhaalde aanschouwing telkens iets meer van zichzelf prijsgeeft zonder daarbij iets van zijn spanning te verliezen. De film is een unieke kijkervaring voor wie bereid is zich meer kijkinspanning te getroosten dan nodig is voor een gemiddelde Disney-film of soap-aflevering.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb