Bestel de DVD bij ...
Koop From Dusk Till Dawn bij bol.com

Koop From Dusk Till Dawn bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de From Dusk Till Dawn poster bij allposters.com
From Dusk Till Dawn
Genre:Roadmovie, Vampieren
Regisseur:Robert Rodriguez
Scenario:Quentin Tarantino
Jaar:1996
Taal:Engels
Speeltijd:108 minuten
Cast:Harvey Keitel, George Clooney, Quentin Tarantino, Juliette Lewis, Ernest Liu, Salma Hayek, Cheech Marin, Danny Trejo, John Saxon


Regels zijn er om te worden overtreden. Hoe prikkelend dat ook mag zijn, vaak loopt dat, vooral bij films, verkeerd af. Film is in wezen een tamelijk conventioneel medium, dat wordt beheerst door de ongeschreven eenheidswetten van plaats, tijd, handeling en stijl. Maar een enkele keer worden de wetten met succes getart. David Lynch is een meester in het loslaten van de eenheid van tijd en plaats, maar zelfs in zijn meest allegorische buien heeft deze experimentele filmer het, althans tot dusver, niet aangedurfd om stijlankers in zijn films te laten vieren.

Seth Gecko (Clooney) en zijn psychopatische broer Richie (Tarantino) plegen een gewelddadige overval maar moeten vervolgens vluchten. Onderweg naar vrijheid gijzelen ze de familie Fuller, een gescheiden en van zijn geloof gevallen ex-dominee (Keitel) en zijn twee kinderen. Die vrijheid denken ze te vinden in Mexico, maar wanneer ze, daar eenmaal aangekomen, stoppen in een plaatselijke maar ge´soleerde bar blijkt hun duur bevochten vrijheid zich tegen hen te keren en moeten ze zich verschansen tegen een oprukkende horde bloeddorstige vampieren.

Deze film bracht de unieke talenten van Robert Rodruguez en Quentin Tarantino samen, en zij slaagden erin om een wijd gapende en bewust gezochte stijlbreuk bij wijze van grote uitzondering te laten werken. Rodriguez was inmiddels een grote meneer na zijn succesvolle roadmovies El Mariachi en diens vervolg Desperado, en Quentin Tarantino is natuurlijk de knuffelheld in brede cultkring na zijn Reservoir Dogs en Pulp Fiction. Hoe complentair dit duo werkt, en welke bijzondere chemie er achter deze film steekt, wordt manifest wanneer de film halverwege een draai van 180 graden neemt, en van Thelma & Louise-achtige roadmovie pardoes de vampierenhorror inschiet zonder daarbij uit elkaar te vallen en de kijker van zich te vervreemden.

Het geheim achter de film steekt in het fantastische scenario van Tarantino, waarin hij zijn hoofdpersonen zorgvuldig uitwerkt en precies genoeg diepte meegeeft zodat de film er niet door vertraagt en de kijker moeiteloos wordt meegesleept in de duizelingwekkende, bloedstollende en, op de keper beschouwd, behoorlijk ongeloofwaardige gebeurtenissen. Maar de begenadigde Rodriguez verdient minstens net zoveel eer voor de bijzondere anomalie die deze film eigenlijk is. Met duizelingwekkende cameravoering, dynamische perfectie en optimale maatbeheersing weet hij de vaart er optimaal in te houden en een verhaal dat onder menig andere regisseurshand een belabberde of hooguit middelmatige film zou hebben opgeleverd, boven zichzelf uit te laten stijgen.

Ook het acteerwerk mag er wezen. Clooney functioneert prima als de onverschrokken, wrede maar principiŰle boef. Tarantino dreigt hier en daar een beetje overboord te slaan als diens geschifte broer maar weet zijn geschmier nog net binnen de perken te houden. Keitel steelt de show als de gegijzelde, gekwelde maar ongenaakbare pater familias. En het Los Angeles straatschoffie Danny Trejo speelt de rol van zijn leven als de ruwe bedrijfsleider van het macabere Mexicaanse etablissement.

Rodriguez en Tarantino waren niet van plan om hun publiek met deze film tot al te diep nadenken te verleiden. Het is een wilde filmrit vol aktie, vaart en gore. From Dusk Till Dawn is een unieke feelgoodmovie waarin wordt waargemaakt wat altijd voor vrijwel onmogelijk werd gehouden.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (28):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb