Bestel de DVD bij ...

Koop Deathdream bij Amazon.co.uk
Deathdream
(Dead of Night)
Genre:Zombies
Regisseur:Bob Clark
Jaar:1974
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:John Marley, Lynn Carlin, Richard Backus


Een jonge soldaat komt weer thuis na in de oorlog zijn vaderland te hebben gediend, terwijl zijn ouders dezelfde nacht nog te horen hadden gekregen dat hun zoon op het slagveld was gesneuveld. Maar zijn terugkeer brengt geen geluk. De jongen is onverschillig, snel ge´rriteerd, aggressief en mensenschuw -- allemaal eigenschappen die hij voorheen nooit had. Bovendien is er een merkwaardige moord op een vrachwagenchauffeur waar hij iets mee te maken lijkt te hebben.

Deathdream is een horrorfilm, maar ook een familiedrama en een commentaar op uit de oorlog (indertijd Vietnam) terugkerende soldaten en de psychosomatische problemen waarmee zij te maken krijgen. Het acteerwerk is dik in orde, met een indrukwekkende John Marley als de verwarde en gekwelde vader en de overtuigende Lynn Carlin als een hardnekkig ieder probleem van en met haar zoon ontkennende moeder.

De spanning in de film wordt daarbij fraai en gestaag opgebouwd met effectieve geluidseffecten en ruimtekadering, om te ontladen in een aangrijpende maar logische en climactische afwikkeling. Het is geen perfecte film en hij had beslist meer postproductionele zorg kunnen gebruiken, met name voor de beelden. Maar het is niettemin een sfeervolle, intelligente en 'enge' film die zijn verhaal weliswaar niet in een daverend tempo op de kijker afvuurt maar als een teek onder diens huid kruipt om daar voorlopig niet meer weg te gaan.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb