Bestel de DVD bij ...
Koop A Nightmare On Elm Street bij bol.com
A Nightmare On Elm Street
Genre:Psychologisch, Slasher
Regisseur:Wes Craven
Jaar:1984
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:Robert Englund, Heather Langenkamp, John Saxon, Johnny Depp


Na jaren in de marge van de horrorwereld te hebben vertoefd, was er in 1984 eindelijk een klapper van jewelste te verwelkomen van Wes Craven. A Nightmare On Elm Street zou de eerste (en beste) film worden in een franchise die 10 jaar zou aanhouden, totdat Craven in 1994 zelf de serie afsloot met New Nightmare. Het eerste deel in de serie laat ons kennismaken met wat wellicht het grootste horroricoon uit de jaren tachtig is geweest, Freddy Krueger. Freddy, in tegenstelling tot zijn collega's Michael Myers (Halloween) en Jason (Friday the 13th), is een karakter dat naast zijn bloederige hobbies ook een zekere mate van humor mee heeft gekregen. Hierdoor wordt hij meer een 'mens' en krijgt dus ook meer diepgang mee. In deze eerste film speelt Freddy echter voornamelijk een achtergrondrol. Zijn verhaal, geschiedenis zo je wilt, wordt pas in latere films uitgediept. Dit zou echter geen succes blijken aangezien hij, door het tonen van zijn verleden, een stuk minder imposant wordt dan in deze film, waar hij een nieuw en volledig onbekend gevaar vormt voor de slachtoffers in kwestie.

A Nightmare On Elm Street gaat over een groep tieners in het kleine Amerikaanse plaatsje Springwood. Nancy Thompson (voortreffelijk gespeeld door Heather Langenkamp) heeft dan ook te maken met alle problemen die een Amerikaanse filmtiener zoal voor de kiezen krijgt: gescheiden ouders, moeder aan de drank, een vriendje dat iets meer wil dan zij bereid is te bieden. Nancy's vader Donald (John Saxon) is een politieman die normaal gesproken niets beters te doen heeft dan rustig het welzijn van de mini-samenleving bij te houden en wat kruimeldieverijen op te lossen. Echter, het grootste gevaar voor de samenleving in Springwood is iets waar hij niet zo handig mee om kan springen: de dromen van zijn dochter en haar vrienden.

De eerste moord valt, volledig in stijl van teenage-horrormovies, terwijl Nancy's beste vriendin Tina (Amanda Wyss) met haar vriend Rod (Nick Corri) een avondje athletiek onder de lakens beleeft. Tina wordt door een onzichtbare kracht zeer vakkundig aan mootjes gehakt terwijl de arme Rod machteloos moet toezien. Maar aangezien hij de enige in de kamer was op dat moment, valt de verdenking voor de moord al vrij snel op hem. Iedereen lijkt overtuigd van zijn schuld, behalve Nancy. In haar dromen komt namelijk een man voor die het gemunt lijkt te hebben op tieners en die in hun dromen allerlei nare dingen kan uithalen. Uitgangspunt hierbij is uiteraard dat iemand die in zijn droom doodgaat, ook in het echt niet meer ontwaakt. Nadat ook Rod door deze Freddy te grazen is genomen en Nancy of haar vriendje Glen (Johnny Depp) waarschijnlijk de volgende zal zijn, besluit Nancy de aanval te zoeken. In haar dromen zoekt ze Freddy op en probeert ze hem mee te nemen in de wereld der wakkeren, aangezien Freddy daar geen macht heeft. Gedurende deze pogingen leert ze ook van haar moeder waarom Freddy juist achter bepaalde tieners aan zit.

Wat zeer aardig is aan de constante wisseling van wakkere toestand en slapende toestand is dat de kijker zich heel snel gaat afvragen in welke toestand Nancy nu feitelijk verkeert. Droom en werkelijkheid worden zo nauw met elkaar verweven dat er af en toe nauwelijks verschil in te ontdekken is en de spanning aldus steeds verder wordt opgevoerd. Ook de tijdens de droom toegebrachte verwondingen, die blijven bestaan na het ontwaken, voegen een extra dimensie aan de verwarring toe.

Zoals bij iedere goede horrorfilm vereist, is de sfeer van deze film heel netjes gevangen. Er wordt veel en inventief gewerkt met schaduwen, lichteffecten, water en rook. Vooral de kelderdecors, het domein van Freddy Krueger, zijn bijzonder goed uitgewerkt, zeker voor de jaren '80. Alle speciale effecten zijn vrij eenvoudig in elkaar geknutseld, maar bijzonder effectief. Met een budget van net iets meer dan een miljoen dollar is er een wereld geschapen die prima voldoet aan de eisen van een tiener horrorfilm. De muziek blijft netjes op de achtergrond, maar weet wel op de goeie momenten extra spanning mee te geven.

Het acteerwerk dan. In een film als deze weet men eigenlijk al dat het acteren niet de allerhoogste prioriteit krijgt. Juist daarom blijven de hoofdrolspelers allemaal redelijk tot goed overeind. Heather Langenkamp (die overigens ook in deel 3 en deel 7 aanwezig is) is meer dan de zoveelste 'scream queen' (al kan ze wel een behoorlijke keel opzetten). Ze zet een Nancy neer die behalve moedig ook beschikt over een gezonde dosis doorzettingsvermogen en creativiteit. Dit geeft haar alle wapens in handen die ze nodig heeft om Freddy in zijn eigen domein op te zoeken en te bestrijden. Johnny Depp, in zijn eerste grote rol, zet Glen neer als iemand die weliswaar charismatisch goed staat, maar qua diepgang toch enigszins achterblijft. Op zich is dit jammer, want er had met wat meer wisselwerking tussen Nancy en Glen wellicht nog wat meer vuur in de film gekomen. De dialogen tussen deze twee vertragen de film, ook op momenten dat de kijker daar echt niet op zit te wachten. Robert Englund is fantastisch als de demoon Freddy Krueger. Zijn lichaamstaal alleen is al voldoende om je een goede anderhalf uur aan de tv gekluisterd te houden, en de steeds aanwezige sarcastische humor maakt Freddy helemaal af als de 80s masterslasher.

A Nightmare On Elm Street is één van de meest bekeken en gewaardeerde horrorfilms uit de jaren '80. De vervolgdelen hebben echter, uitzonderingen daargelaten, het niveau van de serie dusdanig verdund dat er niet gesproken mag worden over meesterlijk. Dit eerste deel echter staat na al die jaren nog steeds als een huis, door een nieuwe kijk op het slasherthema en een fantastisch spel tussen droom en werkelijkheid. Samen met de eerste Halloween kan deze film beschouwd worden als de tandem die het hele horrorgenre van de jaren 70 en 80 in een paar uur samenvat.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (33):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
A Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge (1985)
A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors (1987)
A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master (1988)
A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child (1989)
A Nightmare On Elm Street 6: Freddy's Dead (1991)
A Nightmare On Elm Street 7: New Nightmare (1994)

recensies
over horrorweb