Bestel de DVD bij ...
Koop Friday the 13th bij bol.com

Koop Friday the 13th bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Friday the 13th poster bij allposters.com
Friday the 13th
Genre:Slasher
Regisseur:Sean S. Cunningham
Scenario:Victor Miller
Jaar:1980
Taal:Engels
Speeltijd:95 minuten
Cast:Adrienne King, Betsy Palmer, Kevin Bacon


De film waar het allemaal mee begon...ruim twintig jaar slashergeweld met de tragische machete-moordenaar Jason Voorhees. Eigenlijk alleen nog voorgegaan door John Carpenter's Halloween is dit eerste deel uit de inmiddels tien delen durende Friday the 13th serie een van de meest baanbrekende films geweest in het slashergenre. Regisseur Sean S. Cunningham bedacht in 1980 dat een film als Halloween een bijzonder goed idee was. Hij nam feitelijk eenzelfde idee, voegde daar de nodige gore aan toe die in Halloween nog niet zo expliciet in beeld werd gebracht en wist daarmee, wellicht meer nog dan Halloween, de toon te zetten voor een enorme hoeveelheid slasherhorrors die in de jaren tachtig in de bioscopen en videotheken te bewonderen waren.

Het verhaal zal bij de meeste mensen ondertussen meer dan bekend zijn. Een kleine jongen, Jason Voorhees, verdrinkt in Crystal Lake op zomerkamp, nadat zijn begeleiders hun taak verzaakten, aangezien zij de liefde bedrijven in de schuur belangrijker vonden dan op kinderen letten. Jaren later blijkt dat er op datzelfde zomerkamp een vloek rust, waarbij iedere tiener die in de buurt komt op gruwelijke wijze wordt afgeslacht. In strikte zin is de film een 'whodunnit', Cunningham doet zijn best om de identiteit van de dader tot het einde van de film te maskeren. De film zou de opmaat blijken voor een indrukwekkende (maar in kwaliteit wisselende) reeks rond de op Halloween's Michael Myers ge´nspireerde machete-moordenaar Jason die inmiddels 10 delen beslaat (Freddy vs. Jason niet meegerekend).

Net als zoveel soortgelijke films wordt er aan karakterontwikkeling weinig tot geen aandacht besteed. Logisch, aangezien men bedenkt dat de meeste karakters maar heel kort te zien zijn in de film voor ze afgeslacht worden door de meedogenloze moordenaar. De personen in de groep hebben namen, een paar eigen karaktertrekjes en beroepen (zo zijn daar Annie de kokkin, Ned de grappenmaker, Jack en Marcie als het populaire stelletje en natuurlijk de good girls Alice en Brenda). Het enige waar deze beschrijvingen voor gebruikt worden is om al vanaf het begin duidelijk te maken wie er zal gaan overleven.

Wat wel gezegd moet worden over de acteurs en actrices is dat, ondanks de geringe diepgang in hun rollen, ze zich behoorlijk van hun taak kwijten. Het acteerwerk is behoorlijk en het publiek kan in de meeste gevallen zich waarschijnlijk wel vinden in de karakters die ge´ntroduceerd worden (en ja, dat is Kevin Bacon in een van zijn vroegere rollen als de good guy Jack). Meeleven is dan wel zo goed als onmogelijk, maar de mix van verschillende soorten tieners doet zijn werk binnen het kader van de film vrij goed. Ook moet gezegd worden dat de film op geen enkel moment gat vervelen. De gang blijft er de volle anderhalf uur goed in zitten en de duistere vormgeving voegt net even dat kleine beetje spanning toe aan de film om het geheel wat meer smoelwerk te geven. Last but not least is de eerste Friday natuurlijk de film waar alle latere horrorregels en clichÚs in ge´ntroduceerd worden (de oneliners "Ik ben zo terug" en "ik zal in mijn eentje even in dat donkere bos gaan zoeken of ik de rest kan vinden", alsmede de jongen en het meisje die even van elkaar gaan genieten voordat ze afgeslacht worden zijn inmiddels legendarische momenten waarvan iedereen in het publiek vertwijfeld te handen ten hemel heft).

De film kan niet bogen op originaliteit of een ingenieus verhaal -- het is flinterdun, zelfs wat vrijdag de 13e ermee te maken heeft blijft onduidelijk, maar wel op zorgvuldige cinematografie en timing waarmee spanning tijdens de aanloop naar iedere moord zorgvuldig tot grote hoogte wordt opgevoerd, om dan weer te ontladen in gruwelijke bloederigheid zoals weinigen, in dit geval de van zijn werk met George A. Romero befaamde Tom Savini, dat kunnen vormgeven. De in zijn simpele eenvoud geniale soundtrack met het beruchte "tsj... tsj... tsj... ha... ha... ha..." draagt het nodige bij aan de horrorfeestvreugde; het is een les die Cunningham goed heeft geleerd van Tobe Hooper en diens snerpende soundtrack onder The Texas Chain Saw Massacre.

Friday the 13th stond, met de eerder genoemde films Halloween en The Texas Chain Saw Massacre, aan de bakermat van het Amerikaanse slasher subgenre dat dankzij deze films de erfenis van Alfred Hitchcock eindelijk achter zich wist te laten -- en daardoor de hoon van het elitaire film-establishment over zich afriep. Bovendien is het anderhalf uur heel fijn hersenloos retro-griezelen geblazen, met wat fraai vrouwelijk naakt als bonus. Het inmense succes dat de film behaalde beloofde tevens een hele serie aan vervolgen die ons, ondanks de wisselende kwaliteit, nog vele kijkjes mocht bieden in de wereld van een der beroemdste horror-iconen, Jason Voorhees.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (38):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb