Bestel de DVD bij ...
Koop Exorcist: The Beginning bij bol.com
Exorcist: The Beginning
Genre:Religieus
Regisseur:Renny Harlin
Jaar:2004
Taal:Engels
Speeltijd:114 minuten
Cast:Stellan Skarsgård, James D'Arcy, Izabella Scorupco


Vierde deel van de films over duivel-uitdrijverij, over wat er gebeurde met pastor Merrin voordat hij, als de oude, gekwelde, door Max von Sydow gespeelde geestelijke, met Regan aan de slag moest in William Friedkin's klassieker uit 1973. Stellan Skarsgård (Dogville) speelt de jongere Merrin op indrukwekkende wijze als hij vlak na de 2e Wereldoorlog in Kenya voor het eerst in aanraking komt met de duivelsgeest Pazuzu. Merrin wordt daarbij achtervolgd door zijn eigen geesten uit het oorlogsverleden, waarin hij de executie van een kind door de Duitse SS heeft moeten toestaan.

De totstandkoming van deze film was nogal problematisch. Aanvankelijk zou John Frankenheimer de film maken, maar deze overleed tijdens de preproductie. Vervolgens is de film gemaakt door de kunstzinnige Paul Schrader (de scenarist van films als Taxi Driver en The Last Temptation of Christ), maar zijn film werd te slap bevonden en afgekeurd. De Finse aktiefilmmaker Renny Harlin moest er vervolgens iets commerciëlers van zien te maken. Harlin heeft geen al te beste staat van dienst met films als Die Hard 2, Cliffhanger en, in iets acceptabelere mate, Deep Blue Sea. En hoewel zijn versie van Exorcist 4 beslist geen meesterwerk is geworden, valt het resultaat ondanks alles niet tegen. Het verhaal wordt vlot verteld, zorgvuldig gefilmd (door Apocalypse Now cameraman Vittorio Storaro) en is prachtig vormgegeven door Stefano Ortolani.

Toch valt er genoeg aan te merken op deze film. The Exorcist baseerde zijn buitengewone beklemming niet op wat werd getoond, maar juist op niet werd vertoond -- de kwellingen van Megan waren effectief, maar weinig filmscènes waren zo angstaanjagend als haar moeder die tergend langzaam de trap naar haar kamer betreedt. Harlin gooit het allemaal middenin het gezicht van de kijker, en schaart zich daarbij in de rijen der hippe MTV horrorfilmers met snelle beelwisselingen en veel herrie. Dat hij dit vervolgens met veel flair uitvoert strekt hem in ieder geval wel weer enigszins tot eer; met alle kritiek die men op de filmmaker Harlin kan hebben kan hem niet worden ontzegd dat hij tenminste zijn stinkende best doet. De finale van de film is bedoeld als een hommage aan het origineel maar Harlin overspeelt hier jammerlijk zijn hand, het loopt volledig uit de hand en wordt daardoor onbedoeld lachwekkend.

Al met al toch nog een aardige film, lang niet zo slecht als mocht worden verwacht en als door velen wordt beweerd. Binnenkort komt Paul Schrader's versie uit, en kan ieder voor zich beoordelen wat de ultieme versie van deze film is.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb